05 Απρ Μήλο και αχλάδι… Της υγείας το σημάδι!
Γράφει ο Αστέριος Βαρβαγιάννης*
Όσο… γραφικό και χιλιο-ειπωμένο και αν είναι το «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», τόσο αληθινό έχει αποδειχθεί. Και όχι στα λόγια, αλλά σύμφωνα και με τους επιστήμονες. Ένα φρούτο νόστιμο που δεν χρειάζεται να το ξεφλουδίσουμε, αφού στην φλούδα βρίσκονται πληθώρα βιταμινών, η ίδια καταπολεμά την παχυσαρκία και με τα στοιχεία της αναστέλλει την ανάπτυξη ή σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Αρκεί να το πλύνουμε καλά.
Ας περάσουμε όμως στο κυρίως πιάτο…
Σύμφωνα με τους ειδικούς το μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες και μεταλλικά στοιχεία. Την ίδια στιγμή περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη και μηλικό οξύ. Βοηθά στην πέψη, καθώς και στην καύση του λίπους.. Μάλιστα, είναι καλό να καταναλώνεται μετά από κάποιο γεύμα γιατί έχοντας πολύτιμες θρεπτικές ουσίες βοηθά στο μεταβολισμό του οργανισμού μας και για αυτό το λόγο προτείνεται και σε πολλές δίαιτες από τους περισσότερους διατροφολόγους. Επίσης, βοηθά στην υγιεινή των δοντιών, στη μείωση της «κακής» LDL – χοληστερίνης, ενώ περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία που μειώνουν τον κίνδυνο του άσθματος.
Μαζί με το μήλο, φρούτο εποχής είναι και το αχλάδι. Το «δώρο των Θεών» όπως το χαρακτήρισε και ο Όμηρος. Εξαιρετική πηγή υδατοδιαλυτών ινών και θεωρείται ύπο-αλλεργικό με λίγες θερμίδες. Περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, E, ενώ είναι πλούσιο σε χαλκό, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, χλώριο, σίδηρο και μαγνήσιο. Τρώγοντας τουλάχιστον πέντε αχλάδια την εβδομάδα μπορούμε να προλάβουμε αρκετά προβλήματα στον οργανισμό μας, όπως στην κυκλοφορία του αίματος, στα μάτια, την επιδερμίδα και στο συκώτι.
Στα φρούτα και γενικότερα στη διατροφή μας αυτό που μας ενδιαφέρει πάνω από όλα είναι η ποιότητα. Και ειδικά στα φρούτα η «Jimmy’s Fruits» μπορεί να σας εγγυηθεί τα καλύτερα…. Στα ψυγεία μας μέχρι τέλη Μάϊου. Σπεύσατε!
*Ο Αστέριος Βαρβαγιάννης είναι αθλητικογράφος, ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του πορεία, μόλις στα 22 του χρόνια, σε πολιτική εφημερίδα πανελλήνιας εμβέλειας στην Αθήνα.Στη συνέχεια μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη όπου εργάστηκε σε αθλητικές εφημερίδες και ραδιόφωνα ενώ διετέλεσε γραφείο τύπου σε ομάδες βόλεϊ και σε διεθνείς διοργανώσεις.Η μετάβαση από τον έντυπο στον ηλεκτρονικό Τύπο ακολούθησε φυσική εξέλιξη και πλέον καλύπτει όλα τα είδη ρεπορτάζ.